Kilpailusta

Historia

Matematiikkakilpailu MatCup-MatikkaCup on Suomessa järjestettävä osuus pohjoismaisesta matematiikkakilpailusta Nordic Math Class Competition. Kilpailun juuret ovat Norjassa, jossa se tunnetaaan nimellä KappAbel (”Kapp” kuten kilpailu ja ”Abel” Pohjolan tunnetuimman matemaatikon Niels Henrik Abelin mukaan).

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, minkä jälkeen sen suosio on kasvanut tavattomasti. Melko pian kilpailu levisi myös muihin Pohjoismaihin, ensin Islantiin, sitten Tanskaan ja Ruotsiin, ja alettiin järjestää myös pohjoismaisia loppukilpailuja. Suomi on ollut mukana vuodesta 2004.

Tietoa kilpailusta

Kilpailu on tarkoitettu 8. luokkalaisille.

Kilpailussa on viisi vaihetta: 1. ja 2. kierros, kansallinen semifinaali ja finaali sekä pohjoismainen finaali. Joukkueet, jotka saavuttavat eniten pisteitä alkukierroksilta (tietty maantieteellinen jakauma huomioiden) selviytyvät semifinaaliin. Semifinaaliin sisältyy matemaattisten ongelmien ratkaisemisen lisäksi myös projektityö sekä suullinen esitys annetusta aiheesta. Edellisten vuosien teemat on esitelty alla. Kolme eniten pisteitä kolmiosaisesta semifinaalista kerännyttä joukkuetta jatkavat finaaliin, jonka voittanut joukkue matkustaa pohjoismaiseen finaaliin. Pohjoismainen finaali järjestetään vuorotellen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Tanskassa.

Alkukierroksien säännöt:
1. Luokka voidaan jakaa ryhmiin, jotka ratkaisevat kaikki ongelmatehtävät. Ryhmät voivat mieluimmin ottaa tehtävät eri järjestyksessä niin että luokassa varmasti saadaan ratkaisuja kaikkiin tehtäviin.
2. Opettaja auttaa toimimalla sihteerinä kun luokan oppilaat valitsevat ja päättävät mitkä ratkaisut ovat parhaat ja opettaja lähettää luokan ratkaisut osoitteelle lburman(at)abo.fi
3. Kilpailuaika on 80 minuuttia mutta tarvittaessa voi käyttää vielä korkeintaan 10 minuuttia luokan vastauksien valintaan.
4. Alkukierroksilla laskimen käyttö on sallittu ja oppikirjasta voi hakea tarvittavia laskukaavoja (kun päätavoite on kyseisten ongelmien ratkaiseminen).
5. Kilpailun järjestäjä voi tarpeen tullen pidentää kilpailuaikaa.


Semifinaalin osat:
Ongelmanratkaisu 40 p
Prosessipäiväkirja ja aineraportti 20 p
Töiden esittely ja suullinen esitys 20 p.


Aiempien vuosien teemat:
2004 Matematiikka ja musiikki
2005 Matematiikka ja keho
2006 Matematiikka ja kommunikaatio
2007 Matematiikka ja rakennukset
2008 Matematiikka ja eläimet

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false SV-FI X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–>